Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (Η’ AΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ)



Δέχομαι πολλά σχετικά τηλεφωνήματα τον τελευταίο καιρό, τα οποία με οδήγησαν στη συγγραφή του παρακάτω κειμένου, έχοντας παρατηρήσει ότι πολλά από τα αναφερόμενα προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί, αν οι πελάτες είχαν προσφύγει στη συνδρομή του δικηγόρου νωρίτερα. Ελπίζω το κείμενό μου να επιτελέσει το σκοπό του και να βοηθήσει κάποιους από εσάς.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
 (Η’ AΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ)

Με το που δρόσισε λιγάκι ο καιρός, άρχισαν να πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι γενικές συνελεύσεις στις οικοδομές σχετικά με το ακανθώδες θέμα των χειμερινών κοινοχρήστων (οι περισσότερες σε πολιτισμένο κλίμα ακόμη, όσο θα σφίγγει ωστόσο το κρύο, θα παγώνουν και τα χαμόγελα). Από τη μια πλευρά είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν ήδη κάνει το κουμάντο τους, εγκαθιστώντας στο διαμέρισμά τους μια από τις νέες πολλά υποσχόμενες μεθόδους θέρμανσης και που ασφαλώς δεν θέλουν να έχουν καμία συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς πετρελαίου. Και από την άλλη, όσοι ακόμη βασίζονται, συμπληρωματικά ή αποκλειστικά, στην κεντρική θέρμανση, οι οποίοι, ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπου δηλαδή όλοι οι καλοί γείτονες συνεχίζουν να λένε μια καλημέρα μεταξύ τους και να πληρώνουν κανονικά τα κοινόχρηστα, επιβαρύνονται αναγκαστικά με επιπλέον κόστος, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των υπολοίπων διαμερισμάτων. 
Κάπου εκεί αρχίζει η παραφιλολογία και η συζήτηση χάνεται στο λαβύρινθο της παραπληροφόρησης. Ιδιοκτήτες που σείουν στον αέρα προεδρικά διατάγματα σε μια γλώσσα που ηχεί στα αυτιά τους κινέζικη, που όμως σίγουρα μεταφράζεται όπως τους συμφέρει, και διαχειριστές που με τα ίδια ακριβώς προεδρικά διατάγματα προσπαθούν να πείσουν για το εκ διαμέτρου αντίθετο. Το τι μελάνι έχει ψεκαστεί αυτές τις μέρες σε εκτυπώσεις από το διαδίκτυο, όπου αγνώστου προέλευσης πολυκατοικιολόγοι σε συμβουλεύουν να κάνεις αυτό ακριβώς που από το νόμο απαγορεύεται, δε λέγεται. Και η νοοτροπία μας να σκεφτόμαστε αποκλειστικά το δικό μας συμφέρον και να συμπεριφερόμαστε σαν να πρόκειται για το αμπέλι του παππού μας, ξεχνώντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «συνιδιοκτησία», δε βοηθάει καθόλου και δεν συμφέρει κανέναν σε τελική ανάλυση. Είναι βέβαιο ότι κάπου στον αγώνα για οικονομικότερη θέρμανση έχει χαθεί η μπάλα. Ίσως γιατί σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που οι συνιδιοκτήτες συσκέφθηκαν καλόπιστα και με γνώμονα το κοινό συμφέρον κατέληξαν σε μια πρακτική και συμφέρουσα συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως λειτουργία του καυστήρα σε συγκεκριμένες κοινές για όλους ώρες ή αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με οικονομικότερες σύγχρονες τεχνολογίες).
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που βιάστηκαν να αφαιρέσουν αυθαίρετα τα θερμαντικά σώματα από τα διαμερίσματά τους, πιστεύοντας πως αυτό τους απαλλάσσει από την υποχρέωση συμμετοχής στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης, άλλοι που χωρίς να ρωτήσουν κανέναν άνοιξαν τρύπες στους τοίχους για τις ολοκαίνουριες σόμπες τους, αυτοί που θεωρούν πως εφόσον ο ωρομετρητής τους δείχνει μηδέν ώρες, αντίστοιχα μηδενική πρέπει να είναι και η χρέωση στο λογαριασμό των κοινοχρήστων, και κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορούν από το ρετιρέ τους να απολαμβάνουν την ωραία θέα, αλλά και ταυτόχρονα ωραίους χαμηλούς λογαριασμούς. Και πολλοί από αυτούς κατέληξαν εναγόμενοι, κατηγορούμενοι στα δικαστήρια ή με ένα εξώδικο στην πόρτα τους, ενώ κάποιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να καταβάλουν εκ των υστέρων ληξιπρόθεσμες οφειλές κοινοχρήστων, επιβαρυμένες με τόκους και δικαστικά έξοδα, πληρώνοντας τελικά πολύ ακριβά την προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία.  
Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Οι δικηγόροι είναι σήμερα περισσότεροι από ποτέ, κάθε σπίτι έχει από έναν τουλάχιστο γιο, ανιψιό, ξάδερφο, κουμπάρο ή μπατζανάκη δικηγόρο. Η νομική συμβουλή τους είναι απαραίτητη ΠΡΙΝ υλοποιήσετε τις αποφάσεις σας και όχι μόνο για να σας ξελασπώσει από τις συνέπειες. Και δεν εννοώ να τον ρωτήσετε πρόχειρα στο πόδι την ώρα που περιμένετε στον μπουφέ στη δεξίωση του γάμου της κοινής σας εξαδέλφης. Ούτε να του τηλεφωνήσετε στο σπίτι Κυριακή μεσημέρι και εκεί που μαθαίνετε τα νέα του σογιού, να πετάξετε χαλαρά και μια ερωτησούλα. Αν θέλετε να πάρετε σωστή συμβουλή, τότε να τον επισκεφθείτε στο γραφείο του με όλα τα σχετικά έγγραφα (ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι ερώτηση SOS) και να του αναπτύξετε αναλυτικά όλα τα δεδομένα. Θα εκτιμηθεί ασφαλώς δεόντως αν του έχετε προηγουμένως τηλεφωνήσει για να κλείσετε ραντεβού (κατά προτίμηση σε ώρα εργασίας) και αν επιπλέον έχετε αναφέρει στο τηλεφώνημά σας σύντομα και το θέμα (τονίζω τη λέξη σύντομα).
            Αν έχετε, λοιπόν, ξεκινήσει έρευνα αγοράς για νέες μεθόδους θέρμανσης, ενδιαφερθείτε και για το νομικό καθεστώς που διέπει την οικοδομή σας. Συνεργαστείτε με τους γείτονές σας και βρείτε τη λύση που συμφέρει στη δική σας πολυκατοικία. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Και μη διστάζετε να ρωτήσετε κάποιον δικηγόρο. Μια απλή ερώτηση μπορεί να σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες και έξοδα. Ρωτήστε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.